sobota 28. januára 2017

Finding Audrey - Sophie Kinsella

Autor: Sophie Kinsella
Originálny názov: Finding Audrey
Slovenský názov: Hľadá sa Audrey
Počet strán: 286
Rok vydania: 2015
Anotácia: An anxiety disorder disrupts fourteen-year-old Audrey’s daily life. She has been making slow but steady progress with Dr. Sarah, but when Audrey meets Linus, her brother’s gaming teammate, she is energized. She connects with him. Audrey can talk through her fears with Linus in a way she’s never been able to do with anyone before. As their friendship deepens and her recovery gains momentum, a sweet romantic connection develops, one that helps not just Audrey but also her entire family.

Recenzia:
Sophie Kinsella je jednou z mála autoriek o ktorách môžem povedať, že mám s nimi dlhoročnú skúsenosť. Venuje sa však skôr tvorbe pre dospelých a Finding Audrey je jej prvá YA knižka a vďaka tomu sa jej podarilo dostať na viac blogov a youtube kanálov.

Audrey má 14 rokov a trpí sociálnou poruchou, kvôli ktorej nevychádza z domu okrem toho, keď ide navštíviť svoju terapeutku. Do školy nechodí už niekoľko mesiacov a kvôli problému s očným kontaktom neustále nosí tmavé slnečné okuliare. Keď jej brat Frank začne k ním domov stále častejšie pozývať svojho kamaráta Linusa, Audrey má zrazu potrebu naviazať s ním kontakt. A možno aj niečo viac.

Tento príbeh sa na prvý pohľad javí ako jedno veľké klišé. Dievča s psychickými problémami sa zrazu zázračne vylieči keď sa zamiluje. Nie je to však úplne tak. Síce Linus je prvým cudzím človek s ktorým sa Audrey začala baviť po veľmi dlhej dobe, rozhodne pre ňu nie je zázračným liekom a počas knihy máme možnosť sledovať ako sa snaží so svojimi problémami bojovať, no aj ako je niekedy nútená spraviť krok späť. Celá kniha však nie je iba o psychických problémoch. Ako súčasť jej terapie ma Audrey za úlohu kamerovať svoju rodinu, a tak zachytáva rôzne situácie z ich života.

Čo sa postáv týka, všetky mi boli celkom sympatické, okrem mami Audrey a Franka. Síce mala svoje lepšie momenty, ale občas ma neskutočne iritovala a mať ju vo svojom živote, asi by som sa zbláznila. Bez nejakej dráme v rodine by to ale asi nešlo, ale jej správanie mi často prišlo prehnané.

Čo mi na príbehu trochu vadilo bolo to, že už od začiatku Audrey spomínala nejaký incident, po ktorom sa jej problémy náhle zhoršili a kvôli ktorému nechodila do školy, no napriek tomu, že túto udalosť spomenula niekoľko krát, nikdy nechcela povedať o čo ide. Ani na konci príbehu  sa nedozvedáme čo presne sa stalo. Takéto tajnostkárenie mi preto prišlo zbytočné a zavádzajúce, najmä keď nám to "veľké tajomstvo" autorka nemienila prezradiť.

Celkovo však knihu hodnotím pozitívne. Nie je to síce príbeh, ktorý by si mal každý bezprostredne prečítať a možno vám v hlave neutkvie na zvyšok života, ale bolo to veľmi príjemné a pohodové čítanie. Ak navyše trpíte podobným problémami ako Audrey, mohli by ste si z toho ešte niečo pozitívne odniesť.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára