nedeľa 17. apríla 2016

Ready Player One - Ernest Cline

Autor: Ernest Cline
Originálny názov: Ready Player One
Slovenský názov: Ready Player One - Hra sa Začína
Počet strán: 374
Rok vydania: 2011
Anotácia: In the year 2044, reality is an ugly place. The only time teenage Wade Watts really feels alive is when he's jacked into the virtual utopia known as the OASIS. Wade's devoted his life to studying the puzzles hidden within this world's digital confines, puzzles that are based on their creator's obsession with the pop culture of decades past and that promise massive power and fortune to whoever can unlock them. When Wade stumbles upon the first clue, he finds himself beset by players willing to kill to take this ultimate prize. The race is on, and if Wade's going to survive, he'll have to win—and confront the real world he's always been so desperate to escape.


Recenzia:
Táto kniha síce nepatrí medzi tie, ktoré vidieť na každom rohu, ale vždy keď som na ňu niekde narazila, počula som samé chváli. No a keď sa o nej zmienil aj jeden z mojich obľúbených youtuberov (ktorý sa na svojom kanály nezaoberá knihami) zobrala som to ako znamenie si ju konečne prečítať.

Dej sa odohráva v relatívne blízkej budúcnosti okolo roku 2044. Svet ako ho poznáme dnes je však veľmi odlišný. Chudoba, choroby, zničené prostredie a všetko, čo dnes znie ako neskutočné nočné mory je v tomto svete skutočnosťou. Avšak túto hroznú skutočnosť  sú ľudia schopní ignorovať vďaka virtuálnej realite zvanej OASIS, na ktorej sú všetci závislí. V OASIS si totiž môžu vytvoriť úplne nový život, novú tvár, nových priateľov. A medzi týchto ľudí samozrejme patrí aj hlavná postava menom Wade.

Keď však tvorca tejto virtuálnej reality zomrie, všetko začne naberať úplne iný smer. James Halliday chce totiž svoje obrovské bohatstvo prenechať niektorému z hráčov OASIS. Avšak aby ten niekto jeho dedičstvo získal, musí sa dostať cez niekoľko neľahkých úloh, ktoré pre začiatok ani nie sú známe. A tak sa väčšina hráčov pustí do hľadania a na niekoľko rokov okolo toho prepukne šialenstvo. Keď už však nikto ani len nedúfa, že sa táto hra niekedy pohne vpred, Wadeovi sa podarí splniť prvú úlohu a všetko sa znova rozbehne. Do hry sú ale zapojení aj ľudia, ktorí chcú túto virtuálnu realitu ovládnuť a sú schopní preto urobiť čokoľvek. Ostatní hráči preto potrebujú urobiť všetko, čo je v ich silách, aby sa k výhre dostali prví.

Táto kniha je veľmi odlišná od všetkého, čo som doposiaľ čítala. Skutočný svet v nej je veľmi temný a depresívny, ale virtuálna reality má neskutočné možnosti a občas som zabúdala, že to naozaj je iba virtuálna realita. V každej scéne sa o tomto virtuálnom svete dozvedáme niečo nové, no neprišlo mi to mätúce aj keď o hrách tohto typu takmer vôbec nič neviem. Čo však pre mňa bolo mätúce, boli neustále odkazy na 80. roky 20. storočia. Tvorca OASIS bol totiž týmto obdobím trochu posadnutí a tak všetci zapojení do súťaže o jeho dedičstvo mali popkultúru 80. rokov naštudovanú do detailov, dúfajúc, že im to v pretekoch pomôže. Ak sa však sami v týchto veciach nevyznáte, neustále spomínanie starých filmov, seriálov, hier a hudby vám môže prísť skôr otravné, lebo netušíte o čom autor hovorí a väčšinou sa vám to nikto neunúva vysvetliť. Môže mať potom pocit, že vám neustále niečo uniká. Avšak ak ste sami veľkými fanúšikmi 80. rokov, toto môže byť pre vás skôr pozitívom.

Čo sa týka deju samotného, ten išiel podľa môjho názoru rýchlo aj pomaly. Niekedy sa tam dlhšie nič dramatické nedialo, ale najmä ku koncu to konečne začalo naberať obrátky. Našlo sa tu aj pár nečakaných momentov, čo ja rozhodne oceňujem, ale nič také, pri čom by mi zostali ústa visieť otvorené. Okrem nejakej tej drámy a akcie tu nájdete aj nejaké tie priateľstvá a dokonca aj trošku romantiky, ale na to sa táto kniha nezameriava. Väčšinu času tu totiž trávime s hlavným hrdinom samotným.

Knihu som si teda užila, ale mám pocit, že nie som zrovna cieľová skupina pre ktorú bola určená a tak ju nedokážem oceniť tak, ako iní. Ak máte radi počítačové hry a 80. roky, určite sa vám bude páčiť viac. Ale aj ak do tejto skupiny nepatríte, rozhodne stojí za prečítanie, aj keď už len preto, aby ste zasa raz skúsili niečo nové.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára